Νέα

ENGLISHΕΛΛΗΝΙΚΑ

H Ένωση Ξενοδόχων Ν. Λάρισας

Η έκθεση Tour Natur στο Düsseldorf είναι ο σημαντικότερος πόλος έλξης για επισκέπτες από την κεντρική Ευρώπη που αγαπάνε τον τουρισμό στο φυσικό περιβάλλον. Μόνο οι Γερμανοί ξοδεύουν πάνω από 7 δισεκατομμύρια  ετησίως για περιπατητικό τουρισμό.

Η έκθεση απευθύνεται στον καταναλωτή ο οποίος στον ελεύθερο χρόνο και στις διακοπές του, του αρέσει να μετακινείται στην φύση με τα πόδια, το ποδήλατο, πάνω στο νερό, με το άλογο, στο χιόνι, με σκι

Είναι η πιο σημαντική έκθεση για πεζοπορία μια και 275 εκθέτες προσφέρουν στους πεζοπόρους ό, τι χρειάζονται για τις διακοπές, έχει περίπου 70.000 επισκέπτες από τους οποίους το 90% σκοπεύει να ξαναέρθει στην επόμενη έκθεση. Ένα μέρος των επισκεπτών αποτελείται από τουριστικά γραφεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες που αναζητούν νέους προορισμούς και πακέτα προσφορών για τους πελάτες τους, το 97 % τον 275 εκθετών δίνουν πολύ καλές συστάσεις για την Tour Natur, το 74% τον επισκεπτών σκοπεύει να κάνει διακοπές αυτού του είδους

Το stand της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισκέφτηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κος Γρηγόριος Δελαβέκουρας συνοδευόμενος από την οικονομική ακόλουθο κα Αντιγόνη Μαριόλη. Στη διάρκεια της παραμονής τους συζήτησαν με τον εκπρόσωπο της, Διευθυντή Ανάπτυξης της ΠΕ Λάρισας κο Θεόδωρο Σκάρπα, για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην Έκθεση και τις προοπτικές ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης η κα Μαριόλη επισήμανε τη διάθεση του προξενείου για την άμεση και έγκυρη εξυπηρέτηση των Ελλήνων επιχειρηματιών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή της Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί υπήρξε έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών ειδικά για τον Όλυμπο και τα Μετέωρα, περιοχές που είναι ήδη πολύ δημοφιλείς στους Γερμανούς.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Λάρισας ήταν παρούσα στο stand της Περιφέρειας, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Λάρισας, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες διαμονής στην Περιφερειακή Ενότητα. Ειδικότερα ο εκπρόσωπος της Τάσος Γούσιος πραγματοποίησε:

Συναντήσεις με Πράκτορες

Συναντήθηκε στην Έκθεση με 11 διοργανωτές ταξιδίων περιπατητικού τουρισμού από τους οποίους:

 • Ένας (1) είχε ήδη τον προορισμό στα προγράμματα του (με διαμονή στην Παραλία Κατερίνης)
 • Δύο (2) τοποθετούν άμεσα τον προορισμό στα προγράμματα τους
 • Τέσσερις (4) θα επεξεργαστούν το υλικό που τους αποστείλαμε και θα απαντήσουν
 • Τέσσερις (4) αρνήθηκαν να δεχτούν ακόμα και ενημέρωση

               

Συναντήσεις με Φορείς

Το stand επισκέφθηκαν, μετά από ενημέρωση του αντιπροσώπου της Έκθεσης στην Ελλάδα, ο Γενικός Πρόξενος Ρηνανίας Βεστφαλίας κος Γρηγόρης Δελαβέκουρας μαζί με τη κα Αντιγόνη Μαριόλη, με τους οποίους συζητήθηκαν λεπτομέρειες για τις δυνατότητες υποστήριξης των Ελληνικών Επιχειρήσεων στην περιοχή σε ότι αφορά ενημέρωση και προώθηση.

 

Συνάντηση με το Ινστιτούτο Περιπατητικού Τουρισμού

                Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις προδιαγραφές των διαδρομών ώστε να χαρακτηρίζονται περιπατητικές, καθώς και οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει η Ευρωπαϊκή πιστοποίηση τους. Τα κριτήρια για την πιστοποίηση έχουν προκύψει με βάση έρευνες οι οποίες έχουν διεξαχθεί σε όσους ασχολούνται με τον περιπατητικό τουρισμό. Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ερευνών καθώς και τις προϋποθέσεις και διαδικασίες πιστοποίησης μιας διαδρομής, είναι πρόθυμοι να τις παρουσιάσουν σε ημερίδα -  workshop, στη Λάρισα.

 

Συνάντηση με Την Ομοσπονδία Συλλόγων Περιπατητικού Τουρισμού

                Η Ομοσπονδία περιλαμβάνει στη δύναμη της 54 συλλόγους περιπατητικού τουρισμού σε όλη τη Γερμανία με συνολικά πάνω από 100.000 ενεργά μέλη. Τους ενδιαφέρει η Ελλάδα και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διαδρομές της Θεσσαλίας μετά από την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε μαζί με τον Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας κο Θεόδωρο Σκάρπα.

Παράλληλα με το Ινστιτούτο Περιπατητικού Τουρισμού, έχουν αναπτύξει ένα σύστημα πανευρωπαϊκής πιστοποίησης διαδρομών, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Γερμανίας, το οποίο, όπως μας ανέφεραν επιδοτείται και από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Leader.

Και αυτοί είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη ημερίδα – workshop.

 

Συναντήσεις με Περιφέρειες

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους αντίστοιχων Περιφερειών που έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα Περιπατητικού Τουρισμού και συζητήθηκαν με τους αρμόδιους οι ενέργειες που πραγματοποιούνται για την ανάπτυξη αυτής της μορφής του τουρισμού, καθώς και οι προωθητικές ενέργειες που χρησιμοποιούνται. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα αποτελεί και το ενημερωτικό υλικό καθώς και οι παροχές που προσφέρουν στον επισκέπτη της περιοχής. Έχει συγκεντρωθεί υλικό το οποίο είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων.

 

Συναντήσεις με ΜΜΕ

Έγινε επικοινωνία με τρία μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, δύο με περιοδικές εκδόσεις και ένα με εκδόσεις οδηγών και διερευνήθηκε η δυνατότητα παρουσίας της Θεσσαλίας στα έντυπα.

 

Πραγματοποιήθηκαν  Έρευνες

Α)Για τις τάσεις του ταξιδιωτικού κοινού

Από τις συζητήσεις με τους φορείς προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την ηλικία, την εποχικότητα και την μορφή των διαδρομών που προτιμούν οι Γερμανοί περιπατητές. Όπως προκύπτει είναι ηλικίας άνω των 45 ετών ταξιδεύουν άνοιξη και φθινόπωρο και προτιμούν διαδρομές πλούσιες σε εναλλαγές, άρτια σηματοδοτημένες, με σημεία ανάπαυσης και εύκολα προσβάσιμες με Μαζικά μέσα μεταφοράς.

Από τις συζητήσεις μας με το κοινό, που επισκέφθηκε το περίπτερο, περί τα 1.000 άτομα, προέκυψε ότι η Θεσσαλία είναι γνωστή κυρίως για τον Όλυμπο και τα Μετέωρα, οι περισσότεροι είχαν επισκεφτεί κάποιο μέρος της Ελλάδας και είχαν πολύ θετικές απόψεις για την ελληνική φιλοξενία, δεν γνώριζαν όμως ότι μπορούν να «περπατήσουν» στην ελληνική φύση.

                Β)            Για την αγορά του περιπατητικού Τουρισμού στη Γερμανία

                                Χαρτογραφήθηκε η αγορά, συγκεκριμένα οι διοργανωτές ταξιδίων περιπατητικού Τουρισμού σε όλη τη Γερμανία, με Επωνυμία και στοιχεία επικοινωνίας. Πρόκειται για 52 μεγάλους ταξιδιωτικούς Οργανισμούς οι οποίοι μεταπουλούν τα προγράμματα τους από ένα δίκτυο περίπου 7.000 γραφείων σε όλη τη Γερμανία.

 

Συμπεράσματα – Προτάσεις

Η συμμετοχή θεωρείται ότι ήταν επιτυχημένη για τους παρακάτω λόγους:

 • Άρχισε να τοποθετείται ο προορισμός Θεσσαλία στο χάρτη του περιπατητικού τουρισμού
 • Μεγάλοι διοργανωτές θα συμπεριλάβουν τη Θεσσαλία και τις διαδρομές της στα προγράμματα τους
 • Έγιναν επαφές με φορείς που θα βοηθήσουν στην ορθή ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού (πιστοποίηση διαδρομών)
 • Διερευνήθηκε το προφίλ του γερμανού επισκέπτη περιπατητικού Τουρισμού
 • Διερευνήθηκε η αναγνωρισιμότητα του προορισμού στο γερμανικό κοινό
 • Διερευνήθηκαν οι ενέργειες άλλων Περιφερειών με σημαντική παρουσία στο χώρο
 • Έγινε επικοινωνία με μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα

Ως Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας επιθυμούμε τη συνέχιση της προσπάθειας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του Περιπατητικού Τουρισμού, ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, μια και η περιοχή διαθέτει την απαραίτητη αναγνωρισιμότητα και τα φυσικά ελκτικά στοιχεία που απαιτούνται.

Ως άμεση επόμενη ενέργεια προτείνουμε την διεξαγωγή ημερίδας για τον περιπατητικό Τουρισμό για την αναλυτική παρουσίαση των συμπερασμάτων της παρουσίας στην Έκθεση με συμμετοχή όλων των φορέων και επιχειρήσεων που εμπλέκονται, καθώς και φορέων που μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη ενός αποδοτικού προϊόντος στον Περιπατητικό Τουρισμό.

Καθοριστικότερης σημασίας για την επιτυχή έκβαση της συμμετοχής μας ήταν αυτήν καθ΄ εαυτή η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκπροσώπου της Π.Ε. Λάρισας και μάλιστα δια του Δντού της αρμόδιας Υπηρεσίας κου Θεόδωρου Σκάρπα. Αυτό είχε σαν εύλογο αποτέλεσμα την θεσμική επικύρωση του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας στη στήριξη προσπαθειών ανάπτυξης των πλέον πρόσφορων για την περιοχή μας μορφών τουρισμού και την επισφράγιση της ενεργούς συμπαράστασης των ενδιαφερόμενων επαγγελματιών.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας στην Έκθεση πραγματοποιήθηκε χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Λάρισας και της Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Λάρισας κας Ρένας Καραλαριώτου, με την αμέριστη υποστήριξη και ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη κου Κώστα Αγοραστού.

 

Στη φωτογραφία (από δεξιά) ο κος Θεόδωρος Σκάρπας, ο κος Γρηγόρης Δελαβέκουρας, η κα Αντιγόνη Μαριόλη και ο κος Τάσος Γούσιος.

 

 

 

« επιστροφή
Bookmark and Share
Άφιξη
Νύχτες

Δωμάτια
Ενήλικες
Παιδιά
 
Ρούσβελτ 14, Λάρισα
Τηλ: 2410 537161 - 5  Fax: 2410 255242  e-mail: info@hotelmetropol.gr  
MHTE: 0725K013A0115900 | Ισολογισμός 2013 | Ισολογισμός 2014
© Hotel Metropol | All rights reserved    Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion